Hoe Polis werkt
Polis is een digitale tool die projectleiders helpt om op een eenvoudige manier inzicht te krijgen in de verschillende meningen binnen een groep.
Het proces begint met het opzetten van een gesprek, waarbij de projectleider (eventueel met een betrokken stakeholdersgroep) een vraagstelling met bijbehorende stellingen formuleert die relevant zijn voor het thema van de discussie.
Daarna verspreidt de projectleider het gesprek via een URL, QR of code onder de beoogde doelgroep. Participanten kunnen vervolgens digitaal hun mening geven over de stellingen door op 'mee eens', 'oneens' of 'geen mening' te klikken. Via een algoritme worden de verschillende stellingen aangeboden, waarbij de participanten elk moment tussentijds kunnen stoppen of doorgaan.
Participanten voegen stellingen toe
Uniek aan Polis is dat participanten ook eigen stellingen kunnen toevoegen. Deze nieuwe stellingen worden ook gedeeld met de andere participanten, die daarover op hun beurt hun mening kunnen geven. Hierdoor ontstaat een dynamische dialoog waarin nieuwe ideeën en perspectieven op elkaar voortbouwen.
Rapportage meningenveld
Het platform analyseert alle interacties met behulp van een geavanceerd algoritme, die meninggroepen identificeert. Zo wordt geanalyseerd waar consensus over is en welke minderheidsmeningen bestaan. De resultaten worden real-time geanalyseerd, zodat ook het verloop van het gesprek inzichtelijk is. De meningenvelden worden weergegeven in zowel een visuele als een cijfermatige rapportage.
Los of naast andere participatiemiddelen
Dankzij het genuanceerde inzicht in meningvelden binnen een doelgroep biedt Polis een stevige basis binnen een participatieproces. De tool is los inzetbaar of kan worden gebruikt naast andere participatiemiddelen, zoals stakeholdersconsultatie, buurtpanels, huis-aan-huisenquêtes en inspraakbijeenkomsten. Of het nu gaat om een beleidskwestie, een veranderingsproces, of een publiek debat – Polis faciliteert een open, constructieve dialoog waarin elke stem wordt gehoord.