Vraag & Antwoord

Bekijk onze veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.


Kan ik de tool inzetten?

Ja, dat kan. Neem hiervoor contact op met ons.


Op wat voor manieren kun je de tool inzetten?

Wat PolisNL uniek maakt, is dat deelnemers zelf stellingen kunnen toevoegen aan de dialoog, waar vervolgens anderen op kunnen reageren. Dat maakt de tool zeer geschikt voor de oriëntatie op een onderwerp, bijvoorbeeld als je ideeën wilt ophalen of aannames wilt toetsen. Ook zijn er goede ervaringen met de inzet van de tool bij sterk gepolariseerde onderwerpen. Nog niet alle mogelijkheden van de tool zijn ontdekt, dus heb je een heel ander idee, voel je zeker vrij om dit uit te proberen en hou ons als ontwikkelaars op de hoogte.


Vanaf hoeveel deelnemers kun je PolisNL gebruiken?

Hoe groter de groep, hoe interessanter de resultaten worden. We raden een minimum van 10 deelnemers aan. Vanaf 100 deelnemers worden de resultaten over het algemeen interessanter, omdat er dan meer stellingen zijn ingebracht door de deelnemers zelf. Dan kan er echt een dialoog ontstaan tussen de deelnemers.


Hoeveel tijd kost het mij om PolisNL in te zetten?

Het opzetten van een uitvraag is eenvoudig. Je bedenkt een vraag en stellingen en dan kun je deze uitzetten. Desgewenst kun je hier al stakeholders in betrekken, maar dat hoeft niet. De meeste tijd gaat zitten in het verspreiden van de URL onder de gewenste doelgroep. Hiervoor hebben wij een communicatietoolkit ontwikkeld ter inspiratie.


Hoe ziet de tool er nu uit en hoe wordt deze doorontwikkeld?

We geven regelmatig demo's waarin we laten zien welke functionaliteiten we momenteel ontwikkelen. Deze worden aangekondigd in het kanaal #polisnl op de Slack Workspace van codefor.nl.


Is de tool compliant?

In het algemeen is de tool compliant met regelgeving rondom beveiliging en privacy. Wel kan het zo zijn dat in een organisatie andere standaarden gelden. Onderdeel van de ontwikkeling is daarom dat wij de tool compatibel maken met meer mogelijke standaarden. Neem contact op met ons als je hier meer informatie over nodig hebt.


Wie zit er achter dit initiatief?

De Provincie Zuid-Holland heeft samen met de Provincie Groningen, de provincie Brabant en het Overlegorgaan Fysieke Leefomgevingeen aanvraag ingediend voor Innovatiebudget. Ook is het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties betrokken. Daarnaast wordt een publiek-privaat netwerk van 'stewards' opgebouwd, die de tool zullen beheren na de innovatiefase.


Ik ben geen overheid. Kan ik PolisNL ook gebruiken?

Ja dat kan. Op dit moment wordt de tool met name geschikt gemaakt voor inzet door overheden. Maar we willen ook graag dat bedrijven, instellingen en burgers deze tool kunnen inzetten. Heb je hier ideeën voor, deel ze met het team via het kanaal #polisnl op de Slack Workspace van codefor.nl.


Wat gebeurt er internationaal met Polis?

Er is een grote internationale gemeenschap die zich bezig houdt met de doorontwikkeling van Polis. Hier kun je meer over lezen in het kanaal #polisnl op de Slack Workspace van codefor.nl.


Waar kan ik de code bekijken?

PolisNL is open source en dat betekent dat iedereen kan de software kan bekijken, kopiëren, aanpassen of delen. Dit kan via GitLab of je kunt de software documentatie lezen op partici.app.